Pharmafilter
nieuws / 20 april 2012

Reinier de Graaf Gasthuis Delft zet Pharmafilter in

Deel dit artikel
Tags
Reinier de Graaf

Het Reinier de Graaf Gasthuis Delft heeft het systeem Pharmafilter in gebruik genomen. Dit systeem moet zorgen voor een schoner milieu, hygiënischere en snellere zorg, minder ziekenhuisafval en lagere kosten.

Pharmafilter is een systeem waarmee afvalwater wordt gezuiverd. Buiten het ziekenhuis staat een installatie die het vaste afval vergist en ontsmet. De installatie zuivert al het afvalwater door de medicinale reststoffen er uit te filteren. Verder haalt het systeem ook ziektekiemen, cytostatica, röntgencontrastvloeistoffen en hormoonverstorende stoffen uit het afvalwater.

Uiteindelijk is de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater volgens  Pharmafilter gelijk aan dat van zwemwater. “Een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45% van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater”, aldus Bert Palsma, onderzoekscoördinator Waterketen STOWA.

Naast schoon afvalwater zorgt het Pharmafiltersysteem ervoor dat verpleegkundigen minder contact hebben met potentieel besmette voorwerpen op de verpleegafdeling, waardoor ze hygiënischer en sneller te werk kunnen gaan. Zo maakt het ziekenhuis gebruik van biologisch afbreekbare po’s die na éénmalig gebruik vermalen worden, samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten.

Volgens de bedenkers van het Pharmafilter levert het systeem de volgende besparingen en milieuvoordelen op: 555.000 liter warm water per jaar, geen afvalwaterheffing, 50% afvalkosten, 50.000 liftbewegingen en vrachtwagentransport van 3 containers per week.

Het nieuwe systeem is het resultaat van de samenwerking tussen Pharmafilter, het Hoogheemraadschap van Delfland, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer en het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Door werelden met elkaar te verbinden gaan er nieuwe open. Een staaltje innovatie waar wij trots op zijn”, aldus, Jaap van den Heuvel, bestuursvoorzitter  van de Reinier de Graaf Groep.

Bron: Zorg instellingen