Pharmafilter
awards, nieuws / 23 maart 2019

Erasmus MC opent Pharmafilterinstallatie

Deel dit artikel
Tags

Op vrijdag 22 maart wordt het Pharmafiltersysteem, voor afvalverwerking en waterzuivering in het Erasmus MC officieel in gebruik genomen door Ernst Kuipers (voorzitter van de Raad van Bestuur Erasmus MC), Eduardo van den Berg (directeur Pharmafilter) en Arno Bonte (wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie).

Met het Pharmafilter systeem regelt het Erasmus MC haar eigen afvalverwerking en waterzuivering. Dit   begint op alle afdelingen waar Tonto’s (vermalers) staan die normaal en specifiek afval, als ook biologisch afbreekbare materialen afvoeren via de riolering naar het Pharmafiltersysteem onder in het gebouw.

Met de introductie van wegwerpmaterialen ontstaat een veiliger en meer hygiënische situatie voor  patiënt, medewerker en ziekenhuisomgeving. Ook zijn minder logistieke bewegingen in het ziekenhuis nodig om afval af te voeren. Het systeem reduceert de afvalstroom via een vergistings- en ontwateringsstap. Organisch afval, waaronder wegwerpmaterialen van bioplastics, faeces en etensresten zet de installatie om in biogas. Het resultaat is aanzienlijk minder afval. Bovendien geeft het systeem uitsluitend schoon water – zonder medicijnresten – terug aan het oppervlaktewater van Rotterdam. Het Erasmus MC wil in de toekomst het water op meerdere plekken hergebruiken.

Het innovatieve Pharmafiltersysteem brengt het Erasmus MC bij de koplopers van schone ziekenhuizen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ed van den Berg licht toe hoe het afvalwater van het Erasmus MC in de Pharmafilterinstallatie gezuiverd wordt.